Δεξιότητες ζωής για να διδάξουμε στα παιδιά μας

2
Δεξιότητες ζωής για να διδάξουμε στα παιδιά μας

Η ζωή μας στη φωτιά είναι γραμμένη έχοντας στο μυαλό μας τα παιδιά μας. Είναι νέοι, κάτω των 5 ετών, επομένως έχουν όλη τους τη ζωή μπροστά τους για να μάθουν, να αναπτυχθούν και να βιώσουν τον κόσμο γύρω τους. Ως γονείς, ήμασταν εκεί, κάναμε τα λάθη και ελπίζουμε ότι μάθαμε πολλά στην πορεία. Έχουμε κατανοήσει τι χρειάζεται για να είμαστε επιτυχημένοι στη ζωή και θέλουμε να δώσουμε όλη αυτή τη γνώση στα παιδιά μας. Το να δώσουμε στα παιδιά μας τις δεξιότητες ζωής που χρειάζονται για να ανθίσουν θα τους βοηθήσει να τα βάλουμε για επιτυχία στο μέλλον.

Φυσικά, υπάρχουν τα καθημερινά μαθήματα που θέλουμε να μάθουν τα παιδιά μας, όπως η ειλικρίνεια, η ευγνωμοσύνη, η προσήλωση στον εαυτό τους και τους άλλους, την επίλυση συγκρούσεων και πώς να ξεπερνούν τις αντιξοότητες, μεταξύ άλλων.

Αλλά η λίστα που έχουμε συντάξει έχει να κάνει περισσότερο με δεξιότητες ζωής παρά με μαθήματα ζωής. Είναι δεξιότητες που θέλουμε να γνωρίζουν τα παιδιά μας προτού πάνε στο κολέγιο, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις για τον εαυτό τους. Το να δίνεις σε κάποιον άλλον, ειδικά στα παιδιά σου, δύναμη με τη μορφή γνώσης είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να του δώσεις στη ζωή.

Αυτές είναι οι 5 κορυφαίες δεξιότητες ζωής που θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας για να τα βοηθήσουμε να πετύχουν στη ζωή και να είναι αυτάρκεις, ανεξάρτητα από το δρόμο που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν.

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Έδωσαν φιλοδωρήματα στον κουμπαρά με χρήματα

Γιατί τα λύκεια δεν έχουν τάξη διαχείρισης χρημάτων; Αυτό πρέπει να είναι ένα πρότυπο και υποχρεωτικό. Νομίζω ότι θα ήταν ένα πολύ πιο ωφέλιμο μάθημα από το PE, αλλά ίσως αυτό οφείλεται στο ότι πήγα σε ένα γυμνάσιο αποκλειστικά για κορίτσια όπου το PE περιστασιακά περιελάμβανε αεροβική γυμναστική και τοξοβολία – ναι, πραγματικά.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, εάν κάποιος δεν σας δείξει πώς να διαχειρίζεστε τα χρήματά σας, δεν σας δίνει το καλό παράδειγμα ή δεν σας καθοδηγεί σχετικά με τα χρήματα με κάποια ιδιότητα, δεν θα μάθετε αυτήν την πολύ σημαντική δεξιότητα παρά αργότερα στη ζωή σας. Αυτή δεν είναι μια δεξιότητα ζωής που θέλετε να αναβάλετε. Η διαχείριση χρημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, την κατάθεση επιταγής, τον προϋπολογισμό και τον τρόπο λειτουργίας των φόρων. Το να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα προσωπικά σας οικονομικά πρέπει να είναι υποχρεωτικό.

2. ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΚΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

Άτομο που κρατά μια πιστωτική κάρτα

Είναι συνήθως στο κολέγιο ή στις αρχές των 20 ετών όταν κάποιος παίρνει την 1η πιστωτική του κάρτα. Οι πιστωτικές κάρτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε καλή πίστωση που θα σας βοηθήσει στο μέλλον, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να διδάξετε στα παιδιά σας την υπεύθυνη χρήση πιστωτικών καρτών. Μερικά βασικά μαθήματα περιλαμβάνουν τη γνώση των πλεονεκτημάτων των διαφορετικών καρτών που προσφέρονται, τον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου, τι είναι το καλό επιτόκιο και πώς μπορεί να επηρεαστεί το πιστωτικό σας σκορ. Θέλω επίσης να βεβαιωθώ ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν ότι εάν κάνουν μια αγορά και στη συνέχεια δεν έχουν τα χρήματα για να εξοφλήσουν το αντίγραφό τους εξ ολοκλήρου κάθε μήνα, θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν και τόκους.

Ακολουθούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία για το χρέος των πιστωτικών καρτών της Αμερικής σύμφωνα με το Value Penguin από το LendingTree:

  • Το μέσο χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών σε πιστωτικές κάρτες είναι 5.700 $.
  • Το συνολικό ανεξόφλητο χρέος των καταναλωτών είναι 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • Το 41,3% όλων των νοικοκυριών φέρει κάποιου είδους χρέος πιστωτικών καρτών.

3. ΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΥ

Μαυροπίνακας με γραπτές πληροφορίες για τους στόχους

Ο καθορισμός του στόχου είναι μια ισχυρή διαδικασία για να σκεφτείτε το ιδανικό σας μέλλον και να παρακινήσετε τον εαυτό σας να μετατρέψει το όραμά σας σε πραγματικότητα. Αν θέλεις να είσαι επιτυχημένος πρέπει να βάλεις στόχους. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά νεαροί ενήλικες, αισθάνονται ότι εργάζονται σκληρά αλλά δεν φτάνουν πουθενά που να αξίζει τον κόπο. Ή μπορεί να αισθάνονται σαν να μην έχουν καμία κατεύθυνση στη ζωή τους. Αυτό είναι όπου ο καθορισμός στόχων μπορεί να είναι πολύ επωφελής. Χωρίς στόχους, δεν έχετε κατεύθυνση και εστίαση. Ο καθορισμός στόχων δίνει νόημα στη ζωή σας, μπορεί να είναι καταλύτης για αλλαγές και σας επιτρέπει να πάρετε τον έλεγχο.

4. ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ

"Σκεφτείτε έξω από το κουτί" γραμμένο σε πίνακα κιμωλίας

Νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι πολλοί μαθητές γυμνασίου δεν ξέρουν πραγματικά πώς να αναζητούν τα καλύτερα κολέγια για αυτούς ή γνωρίζουν πώς λειτουργεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Σίγουρα δεν ξέρουν πώς να υποβάλουν αίτηση για οικονομική βοήθεια, υποτροφίες ή προγράμματα σπουδών εργασίας ή ακόμη και αν πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γονείς πιθανότατα δεν είναι πολύ ενημερωμένοι σε αυτά τα θέματα. Εάν είστε γονιός και ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, ήρθε η ώρα να κάνετε λίγη έρευνα, με τον έφηβό σας, ώστε να μάθετε και οι δύο μαζί. Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πώς να αναζητούν υποτροφίες που θα βοηθήσουν στη μείωση του φόρτου πληρωμής για την εκπαίδευσή τους.

Ένα άλλο οικονομικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το πάντα επίφοβο φοιτητικό δάνειο. Θέλω τα παιδιά μου να γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα δάνεια και πώς να υποβάλουν αίτηση για αυτά, αλλά επίσης να καθίσουν μαζί τους και να κάνουν τα μαθηματικά για να βεβαιωθούν ότι ξέρουν ακριβώς τι ασχολούνται. Εάν δανείζονται Χ ποσό χρημάτων με Χ ποσό τόκου, πόσο καιρό θα τους πάρει για να επιστρέψουν;

Σύμφωνα με την Credit.com, το χρέος των φοιτητικών δανείων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία χρέους στις ΗΠΑ, δεύτερο μόνο μετά το χρέος στεγαστικών δανείων.

Εδώ είναι το στιγμιότυπο του χρέους φοιτητικού δανείου το 2019:

  • Μέση συνολική οφειλή φοιτητικού δανείου ανά άτομο: $31.172
  • Μέση μηνιαία πληρωμή φοιτητικού δανείου για αποφοίτους: $393
  • Συνολικό χρέος φοιτητικού δανείου στις ΗΠΑ: 1,52 τρισεκατομμύρια δολάρια
  • Ώρα να ξεπληρώσουμε το χρέος των φοιτητών: 10 έως 30 ετών

Αυτά είναι τρομακτικά νούμερα. Αυτό που είναι ακόμα πιο τρομακτικό είναι ότι έχω γνωρίσει πολλούς συναδέλφους και μάλιστα έχω παντρευτεί κάποιον που αποφοίτησε με 6ψήφιο χρέος φοιτητικού δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σίγουρα καιρός να δουλέψεις για τον καθορισμό των στόχων σου!

Ένα άλλο θέμα που νομίζω ότι ταιριάζει σε αυτήν την κατηγορία είναι να αποφασίσετε ποιο είδος εκπαίδευσης θα αποφασίσει να ακολουθήσει το παιδί σας. Είναι πολύ συνηθισμένο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς να υποθέτουν ότι θα ακολουθήσουν μια παραδοσιακή ακαδημαϊκή πορεία και θα αποκτήσουν πτυχίο 4 ετών. Νομίζω ότι πρέπει να διερευνηθούν όλες οι επιλογές. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στο US News σε ετήσια έρευνα, τα δίδακτρα για το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 41.426 $ σε ιδιωτικά κολέγια, 11.260 $ για κατοίκους πολιτείας στα δημόσια κολέγια και 27.120 $ για φοιτητές εκτός πολιτείας σε κρατικά σχολεία.

Άλλες επιλογές που μπορείτε να ερευνήσετε περιλαμβάνουν πτυχία 2 ετών, κοινοτικά κολέγια για να λάβετε τις προϋποθέσεις σας ή τεχνικές σχολές. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι επιλογές είναι εκεί έξω και ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή. Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να φτάσετε στον τελικό προορισμό σας χωρίς να ξοδέψετε τα χρήματα.

5. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Φυτά που αναπτύσσονται σε σωρούς νομισμάτων - εξοικονόμηση χρημάτων

Αυτό το θέμα θα μπορούσε να μπει στην ενότητα «Διαχείριση χρημάτων», αλλά νομίζω ότι αξίζει τη δική του κατηγορία.

Ως παιδί/νεαρός ενήλικας άκουσα τη φράση «πρέπει να αποταμιεύσεις για τη συνταξιοδότηση» αμέτρητες φορές, αλλά μου πέρασε πάνω από το μυαλό. Ήξερα ότι έπρεπε και έπρεπε να κάνω αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση, αλλά δεν είχα ιδέα τι να κάνω ή πώς να το κάνω. Επίσης, δεν ήξερα πόσο ωφέλιμο είναι να αρχίσετε να αποταμιεύετε όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή σας.

Οι ευκολότεροι τρόποι αποταμίευσης για τη συνταξιοδότηση περιλαμβάνουν τη συνεισφορά σε IRA, 401ks και HSA. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνεισφορά σε ένα 401k ή ένα HSA μπορεί να μην ξεκινήσει έως ότου είστε στα 20 σας και κάνετε μια σταθερή δουλειά που προσφέρει αυτά τα κίνητρα. Αλλά ένα ενδιαφέρον γεγονός για τους Roth IRAs, που δεν σκέφτονται πολλοί άνθρωποι, είναι ότι δεν υπάρχει ελάχιστη ηλικία για να συνεισφέρουν. Άρα και ένα παιδί που έχει εισόδημα, σε φορολογητέο μισθό, μπορεί να συνεισφέρει.

Ένας νεαρός ενήλικας μπορεί να πιστεύει ότι έχει άφθονο χρόνο για να αποταμιεύσει για τη συνταξιοδότηση και μπορεί να ρωτήσει γιατί πρέπει να ξεκινήσει τόσο νωρίς. Η απάντηση είναι απλή: Σύνθετος τόκος. Το σύνθετο επιτόκιο είναι η διαδικασία με την οποία ένα χρηματικό ποσό αυξάνεται εκθετικά λόγω των τόκων, που στηρίζεται περισσότερο ή λιγότερο στον εαυτό του με την πάροδο του χρόνου.

Πρέπει επίσης να ρίξω μερικούς αριθμούς εδώ γιατί νομίζω ότι οδηγεί το θέμα καλύτερα από τις λέξεις. Ένας 25χρονος που βάζει 1200 $/μήνα για τη συνταξιοδότησή του, με εκτιμώμενο επιτόκιο 8% και ετήσιο ανατοκισμό, θα έχει 1.052.725 $ μέχρι να γίνει 50 ετών. !

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε αυτό Υπολογιστής σύνθετου τόκου. Είναι ένα αρκετά εύκολο εργαλείο στη χρήση και θα πρέπει να σας δώσει μια ιδέα για το πώς μπορείτε να κάνετε τα χρήματά σας να λειτουργούν για εσάς. Σας δείχνει ξεκάθαρα ότι όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να αποταμιεύετε, τόσο περισσότερα χρήματα θα έχετε μακροπρόθεσμα χωρίς να χρειαστεί να παίξετε catch up αργότερα.

Έτσι, η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι που θα ξεκινούσατε να διδάσκετε σε νεαρή ηλικία, αλλά νομίζω ότι μια εξήγηση σχετικά με το πώς λειτουργεί και τι πρέπει να κάνετε πραγματικά θα ήταν επωφελής. Ξέρω ότι θα θέλαμε να είχαμε αυτή τη γνώση νωρίτερα στη ζωή. Σας εγγυώμαι επίσης ότι εάν δείξετε στα παιδιά σας τους αριθμούς, ανοίξτε αυτό το θέμα για συζήτηση και δώστε τους ένα καλό παράδειγμα ότι τουλάχιστον θα κάνει τους τροχούς να γυρίσουν.

Τελικές σκέψεις:

Υπάρχουν τόσες πολλές δεξιότητες ζωής που θα θέλαμε να είχαμε γνωρίσει νωρίτερα στη ζωή. Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις μερικά από αυτά τα πράγματα μόνος σου. Και ίσως μπορέσετε να εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και χρήμα στα παιδιά σας μόνο μιλώντας τους για αυτά τα πέντε θέματα.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να εκπαιδεύετε και να διδάσκετε τα παιδιά σας, γι’ αυτό ξεκινήστε τις συζητήσεις σήμερα. Πιστέψτε με, τα παιδιά σας μια μέρα θα σας ευχαριστήσουν για αυτό!

Σχετικά Άρθρα:

10 διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά που είναι φθηνές ή δωρεάν

The Lost Parenting Guide: How To Survive Among The Chaos of Life

Ζήσε τη ζωή σου στο έπακρο

5 Δεξιότητες Ζωής για Παιδιά - Παιδί που κάθεται πάνω στα βιβλία
παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply