Πώς η ζωή με απόδειξη του χρέους έκανε την οικονομική μου ζωή ευκολότερη και καλύτερη

3
Πώς η ζωή με απόδειξη του χρέους έκανε την οικονομική μου ζωή ευκολότερη και καλύτερη

Πάρε ότι χρειάζεσαι. Αφήστε τα υπόλοιπα.

Άγνωστος συγγραφέας

Πριν από περίπου 20 χρόνια, είχα την τύχη να συναντήσω το βιβλίο Debt-Proof Living από τη Mary Hunt. Μπορώ να πω ειλικρινά ότι αυτό το βιβλίο άλλαξε την οικονομική μου ζωή. Πως και έτσι? Αυτό το βιβλίο μου δίδαξε έναν απλό τρόπο να οργανώνω τα χρήματά μου, να ξεφορτώνομαι τα χρέη μου και πώς να έχω πάντα στη διάθεσή μου κεφάλαια για τις μικρές «εκπλήξεις» της ζωής. Από τότε που διάβασα αυτό το βιβλίο, είχα πάντα έναν Λογαριασμό Ελευθερίας. Το καλύτερο πράγμα για αυτόν τον λογαριασμό για μένα είναι ότι μπορώ πάντα να λέω στον εαυτό μου “Έχω αυτό!” κάθε φορά που μια πραγματικά απρόβλεπτη δαπάνη προσγειώνεται στην αγκαλιά μου.

Ο Λογαριασμός Ελευθερίας

Παρά τον τίτλο του, αυτός ο λογαριασμός δεν προορίζεται για συνταξιοδότηση. Αυτός ο λογαριασμός προορίζεται για εκείνα τα μικρά αλλά μεγάλα έξοδα που δεν δικαιολογούν μια επίσκεψη στο ταμείο έκτακτης ανάγκης. Επειδή δεν ήξερα πώς να το κάνω μόνος μου, πήγα στον μηχανικό μου για να αντικαταστήσω την μπαταρία του SUV μου. Αυτό ήταν ένα απροσδόκητο χτύπημα $350! Μετά από πολλά, πολλά φεγγάρια, το φως του αισθητήρα κίνησης του γκαράζ μου έσβησε. Και πάλι, προσέλαβα κάποιον να μου το αντικαταστήσει. Ήταν άλλες μερικές εκατοντάδες δολάρια. Θυμάμαι επίσης ότι χρειάστηκε να αντικαταστήσω τα ελαστικά του SUV μου όλα αυτά τα χρόνια… ας το ονομάσουμε ακόμη και $1.000 κάθε 6-7 χρόνια.

Κάθε ένα από αυτά τα έξοδα αντιμετωπίστηκε εύκολα από το Freedom Account μου. Ένα προκαθορισμένο χρηματικό ποσό βρίσκεται στον λογαριασμό μου Freedom, μέχρι να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μικρών έως μεσαίων εξόδων. Ο σκοπός αυτού του λογαριασμού είναι να μειώσει το οικονομικό τσίμπημα των απρόβλεπτων-ακόμα-απαραίτητων αγορών που πρέπει να γίνουν περιστασιακά. Σίγουρα, θα μπορούσα να είχα ζήσει χωρίς ένα νέο φως αισθητήρα κίνησης. Ωστόσο το δικό μου έκαιγε ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο αφού δεν έκλεινε ποτέ. Το να πληρώσω για να το αντικαταστήσω ήταν μια καλύτερη οικονομική επιλογή αντί να προσθέτω 20 $ επιπλέον στον λογαριασμό του ηλεκτρικού μου κάθε μήνα για ποιος ξέρει πόσο καιρό. Όσο για την μπαταρία, αυτό ήταν άσκοπο. Χωρίς μπαταρία, το SUV μου είχε γίνει ένα πολύ μεγάλο, μη μετακινούμενο βάρος χαρτιού που καταλάμβανε χώρο στο γκαράζ μου.

Προσωπικά, δεν θα πήγαινα ποτέ στο ταμείο έκτακτης ανάγκης για να πληρώσω τέτοιου είδους έξοδα. Το ταμείο έκτακτης ανάγκης μου είναι εκεί για να αντικαταστήσει τη μισθοδοσία μου, σε περίπτωση που ο εργοδότης μου και εγώ χωρίσουμε με δυσάρεστους όρους. Σε περίπτωση που χάσω τη δουλειά μου, θα πρέπει να αγοράσω φαγητό και να πληρώσω το καταφύγιό μου. Το ταμείο έκτακτης ανάγκης μου είναι εκεί για να καλύψει τα έξοδα επιβίωσής μου. Σκοπός του δεν είναι να καλύψει δαπάνες που σχετίζονται με την ιδιοκτησία αυτοκινήτου και περιστασιακές επισκευές κατοικιών.

Πρόγραμμα Ταχείας Αποπληρωμής Χρέους

Την εποχή που βρήκα το Debt-Proof Living, είχα πολλά χρέη: φοιτητικά δάνεια, πληρωμές αυτοκινήτου, στεγαστικά δάνεια. Ευτυχώς, δεν είχα χρέος πιστωτικής κάρτας! Παρόλα αυτά, μισούσα την πληρωμή δανείων στους πιστωτές. Ήθελα να είμαι χωρίς χρέη το συντομότερο δυνατό. Αυτό το βιβλίο με βοήθησε να πετύχω αυτόν τον στόχο. Η συγγραφέας έθεσε τους 4 κανόνες της για το σχέδιο ταχείας αποπληρωμής του χρέους. Ακολούθησα τους κανόνες της και πέτυχα τον στόχο μου να εξαλείψω το χρέος από τη ζωή μου νωρίτερα παρά αργότερα.

Αυτό που μου άρεσε σε αυτό το μέρος του βιβλίου είναι ότι οι τέσσερις κανόνες σας διδάσκουν πώς να αξιοποιήσετε καλύτερα τα χρήματά σας για να εξαλείψετε το χρέος σας. Αντί να δουλεύετε μάταια, το σχέδιο της κυρίας Χαντ σας δίνει οδηγίες να δημιουργήσετε μια εντολή αποπληρωμής και να επικεντρώσετε τα χρήματά σας. Το χρέος με την υψηλότερη προτεραιότητα παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αποπληρωμής σας. Κάθε άλλο χρέος λαμβάνει την ελάχιστη μηνιαία πληρωμή του. Όταν το χρέος #1 εξοφληθεί, η προηγούμενη πληρωμή του δανείου κατευθύνεται εκ νέου στο χρέος #2 στη λίστα σας. Εν ολίγοις, η πληρωμή χρέους #1 προστίθεται στην ελάχιστη μηνιαία πληρωμή του χρέους #2. Η νέα συνδυασμένη πληρωμή εφαρμόζεται στο χρέος #2 μέχρι να απαλειφθεί το χρέος #2. Μόλις φύγουν, τα χρήματα που πηγαίνουν στο χρέος #2 προστίθενται στην ελάχιστη μηνιαία πληρωμή του χρέους #3. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να εξοφληθούν όλες οι οφειλές.

Το αν θα παραγγείλετε χρέη με βάση το μέγεθος του οφειλόμενου ποσού ή με το υψηλότερο επιτόκιο είναι προσωπική επιλογή. Μην αφήνετε ανάλυση-παράλυση πάνω από αυτό το θέμα σας εμποδίσει να δημιουργήσετε το δικό σας σχέδιο αποπληρωμής του χρέους σας! Κάθε μέρα που δεν εργάζεστε για την εξάλειψη του χρέους σας σημαίνει ότι πληρώνονται περισσότεροι τόκοι στους πιστωτές σας. Προσωπικά, μου αρέσει η ιδέα να εξοφλήσω πρώτα τα μικρότερα χρέη, ώστε να εξαλειφθούν και οι ελάχιστες μηνιαίες πληρωμές τους να κατευθυνθούν εκ νέου στα μεγαλύτερα χρέη.

Το αντίγραφο του βιβλίου μου περιλαμβάνει διαγράμματα. Αναμένω ότι θα ήταν αρκετά εύκολο να αναπαραχθούν σε Numbers ή Excel. Όταν εξοφλούσα τα χρέη μου, το να έχω οπτικές εικόνες της προόδου μου ήταν ενθαρρυντικό.

Επιστρέψτε στο απόσπασμα στην κορυφή

Βλέπεις που είπα να πάρω ότι χρειάζεσαι και να αφήσω τα υπόλοιπα; Το πρόσθεσα γιατί, ενώ μου άρεσε το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του Debt-Proof Living, υπήρχαν και άλλα στοιχεία που μπορεί να μην είναι το φλιτζάνι τσάι για όλους.

Η συγγραφέας είναι ένα πιστό, θρησκευόμενο άτομο και αυτό φαίνεται μέσα από τη γραφή της. Κάποιοι ενδιαφέρονται για αυτό, κάποιοι όχι. Εάν σας αρέσει η προσωπική σας συμβουλή για τα οικονομικά και τα χρέη να είναι διαζευγμένη από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τότε αυτό το βιβλίο μπορεί να μην είναι ένα από αυτά που μπορείτε να απολαύσετε. Προσωπικά μιλώντας, διαπίστωσα ότι η ουσία των αρχών διαχείρισης χρημάτων ήταν απίστευτα χρήσιμη. Θα μπορούσα εύκολα να τις εφαρμόσω στη δική μου κατάσταση χωρίς να αντικαταστήσω τις δικές μου θρησκευτικές πεποιθήσεις με αυτές του συγγραφέα.

Από την πλευρά μου, βασίζομαι στον Λογαριασμό Ελευθερίας από την αλλαγή της χιλιετίας. Χρησιμοποίησα την αρχή του για να δημιουργήσω έναν λογαριασμό Me, που είναι ένα χρηματικό ποσό για να περιποιηθώ τον εαυτό μου. Πίσω στο Πριν από τους καιρούς, αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν για θεραπείες σπα, συναυλίες, συνδρομητικές υπηρεσίες, μικροπράγματα… Έδινα τον εαυτό μου χωρίς ενοχή γιατί τα χρήματα είχαν ήδη διατεθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Χάρη στη σοφία της κυρίας Χαντ, κατάφερα να μείνω χωρίς χρέη. Προγραμματίζονται μεγάλες αγορές. Είχα την τύχη να ταξιδέψω στην Ευρώπη τρεις φορές σε διάστημα 5 ετών. Είμαι περήφανος που αναφέρω ότι όλα αυτά τα ταξίδια πληρώθηκαν πλήρως πριν πάω στο αεροδρόμιο. Οι ανακαινίσεις στο σπίτι μου χρηματοδοτήθηκαν με παρόμοιο τρόπο πολύ πριν ξεκινήσει τη δουλειά οποιοσδήποτε εργολάβος. Η επόμενη μεγάλη αγορά μου θα είναι ένα όχημα αντικατάστασης. Το SUV μου είναι 14 ετών και ξέρω ότι δεν θα κρατήσει για πάντα, παρόλο που θα ήθελα. Τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα για την αντικατάστασή του.

Η έκφραση της πίστης της κυρίας Χαντ σε αυτό το βιβλίο δεν εμπόδισε τη χρησιμότητα των μαθημάτων της. Απλώς εστίασα σε αυτό που ήταν πιο σημαντικό για τους στόχους μου. Αν θέλετε να διαβάσετε το Debt-Proof Living, σας προτείνω να κάνετε το ίδιο. Πάρε ότι χρειάζεσαι και άσε τα υπόλοιπα.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply