5 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για επιτυχή καθορισμό στόχων

3
5 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για επιτυχή καθορισμό στόχων

Ο καθορισμός στόχων είναι ένας ισχυρός πόρος που εστιάζει στη ζωή μας. Είναι μια ικανότητα που μας επιτρέπει να κρατήσουμε το μέλλον μας. Οι στόχοι μας αναγκάζουν να αναλύσουμε την ύπαρξή μας και να αποφασίσουμε τι θέλουμε να πετύχουμε.

Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια; Η επίφοβη ερώτηση στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά καλή απάντηση. Είμαι σίγουρος ότι οι εργοδότες δεν θέλουν την πραγματική απάντηση στο μυαλό σας: «Ξαπλωμένος σε μια παραλία σε ένα απομονωμένο νησί με μια μαργαρίτα στο χέρι» (είμαι ο μόνος με αυτόν τον στόχο;!). Αυτή είναι μια πολύ κοινή ερώτηση συνέντευξης για δουλειά που μπορεί να έχετε σκεφτεί τυχαία, αλλά ξέρετε πραγματικά πώς θέλετε να είναι η ζωή σας σε 10 χρόνια;

Δεν είμαι από αυτούς που κάνουν αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά και στο παρελθόν έχω θέσει μόνο περιστασιακά στόχους (στο μυαλό μου) για πράγματα που θέλω να συμβούν. Έχω μάθει με τα χρόνια ότι οι ονειροπολήσεις και οι σκέψεις από μόνες τους δεν παράγουν αποτελέσματα. Ένα μεγάλο λάθος που γίνεται όταν θέτεις στόχους είναι να επιλέγεις να κυνηγήσεις πράγματα που δεν συναρπάζουν ή εμπνέουν αρκετά. Είναι πιο πιθανό να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια για να πετύχετε έναν στόχο, αν είναι κάτι που σας ενθουσιάζει.

Ακολουθούν 5 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη ρύθμιση στόχους που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αποτελέσματα:

  1. Αξιολογήστε και σκεφτείτε
  2. Θέστε στόχους, γραπτώς, που σας παρακινούν
  3. Θέστε SMART στόχους
  4. Κάντε ένα σχέδιο δράσης: Εστιάστε στη διαδικασία, όχι στο τελικό αποτέλεσμα
  5. Να είστε υπόλογοι

Αξιολογήστε και σκεφτείτε

Για να καθορίσετε ποιους στόχους θέλετε να επιτύχετε, πρέπει να αξιολογήσετε και να αναλογιστείτε τη ζωή σας αυτή τη στιγμή. Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις πιο σημαντικές ιδιότητες, αξίες και αρετές σας. Σας επιτρέπει επίσης να δείτε τις περιοχές που χρειάζονται βελτίωση. Αφιερώνοντας χρόνο για να κοιτάξετε τη ζωή σας και τον εαυτό σας συνολικά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι θα σας έφερνε τη μεγαλύτερη ευτυχία και θα σας επιτρέψει να νιώσετε πληροί.

Θέστε στόχους που σας παρακινούν

Ένας στόχος πρέπει να έχει νόημα και σημασία για εσάς. Εάν χάσετε ή δεν ενδιαφέρεστε για την έκβαση ενός στόχου, οι πιθανότητες να το κυνηγήσετε και να πετύχετε είναι ελάχιστες. Όταν επιλέγετε έναν στόχο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε «γιατί» είναι σημαντικός για εσάς. Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, θα βρείτε το κίνητρό σας.

Είναι επίσης σημαντικό να βάλετε τους στόχους σας γραπτώς. Η καταγραφή των στόχων σας, είτε σε ένα χαρτί, είτε σε ένα ημερολόγιο, είτε σε έναν τεράστιο πίνακα για να τον δουν όλοι, το κάνει πιο αληθινό και συγκεκριμένο. Αντί για προφορική διακήρυξη, η καταγραφή ενός στόχου σας κάνει να τον σκεφτείτε πιο σε βάθος. Το να έχετε ορατούς τους στόχους σας είναι επίσης μια καλή ιδέα και θα σας παρέχει μια συνεχή υπενθύμιση του τι εργάζεστε προς την κατεύθυνση αυτή.

Θέστε SMART στόχους

Τι σημαίνει το ακρωνύμιο SMART;

S – Ειδικά

M – Μετρήσιμο

Α – Εφικτό

R – Σχετικό

T – Χρονικός περιορισμός

S – ΕΙΔΙΚΑ: Ο στόχος σας πρέπει να είναι σαφής και καλά καθορισμένος. Θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε;
  • Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό;
  • Ποια βήματα θα κάνετε για να το πετύχετε;

M – ΜΕΤΡΗΜΑ: Πρέπει να είστε σε θέση να μετρήσετε την πρόοδό σας για να προσδιορίσετε το επίπεδο επιτυχίας σας. Εάν δεν έχετε έναν μετρήσιμο στόχο, πώς θα ξέρετε ότι έχετε περάσει τη γραμμή του τερματισμού; Η επίτευξη ενός ποσοτικού στόχου περιλαμβάνει την προσθήκη αριθμών και σημείων αναφοράς.

Α – ΕΠΙΤΕΥΞΗ: Ο στόχος που θέτετε πρέπει να είναι ρεαλιστικός αλλά και προκλητικός. Το να θέσετε έναν στόχο που είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί θα ήταν χωρίς νόημα και ο καθορισμός ενός στόχου που είναι ανέφικτος θα ήταν μάταιος. Η διαδικασία που ακολουθείτε για να πετύχετε έναν στόχο θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε ενδυναμωμένοι και όχι ηττημένοι. Εάν επιλέξετε στόχους που είναι προκλητικοί, μπορεί να συναντήσετε κάποια χτυπήματα στο δρόμο, αλλά το να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια θα κάνει το επίτευγμά σας πολύ πιο μνημειώδες.

R – ΣΧΕΤΙΚΟ: Ένας στόχος πρέπει να συσχετίζεται άμεσα με την κατεύθυνση προς την οποία θέλετε να πάει η ζωή σας. Η συνάφεια σάς επιτρέπει να εστιάσετε και να βρείτε το «γιατί» πίσω από τον στόχο σας.

T – ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ: Το να έχετε μια προθεσμία για τον στόχο σας είναι επιτακτική ανάγκη. Σας δίνει πάλι έναν τρόπο μέτρησης της προόδου σας και, το πιο σημαντικό, σας ενημερώνει πότε να σκάσετε αυτό το μπουκάλι σαμπάνιας!

Κάντε ένα σχέδιο δράσης

Ένα Σχέδιο Δράσης είναι ένα βήμα προς βήμα σχέδιο για να γίνουν τα πράγματα. Είναι το προσχέδιο του στόχου σας. Ένα σχέδιο δράσης ορίζει κάθε βήμα που πρέπει να κάνετε. Η ύπαρξη συγκεκριμένων προθέσεων και στρατηγικών θα κάνει τον στόχο σας να φαίνεται λιγότερο περίπλοκος και πιο εφικτός.

Νομίζω ότι ένα λάθος που κάνουν οι άνθρωποι με τον καθορισμό στόχων είναι η υπερβολική εστίαση στο αποτέλεσμα και στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό να εστιάσετε στη διαδικασία για να φτάσετε εκεί. Με μια νοοτροπία εστιασμένη στη διαδικασία, είμαστε σε θέση να βρούμε την εγγενή αξία στη δραστηριότητα. Η διαδικασία γίνεται η ανταμοιβή. Όταν σκέφτεσαι έτσι, μπορείς να βρεις απόλαυση στις μικρές επιτυχίες.

Να είστε υπόλογοι

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν πολύ καλά εγγενή κίνητρα και μετά είμαστε εμείς οι υπόλοιποι. Εάν χρειάζεστε αυτή την επιπλέον ώθηση, τότε θα πρέπει να πείτε σε κάποιον άλλον για τον στόχο σας – έναν σύντροφο, έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας. Όταν μοιράζεστε τους στόχους σας, θα είστε πιο διατεθειμένοι να επιδείξετε υπευθυνότητα και να ενισχύσετε τη δέσμευσή σας.

Γυναίκα στην άκρη του γκρεμού - Απόσπασμα Joe Vitale

Άλλο είναι να εύχεσαι, να ελπίζεις και να ονειρεύεσαι να συμβεί κάτι και άλλο να κάνεις πραγματικά τη δράση που χρειάζεται για να γίνει πραγματικότητα. Το να γράφεις καλούς στόχους μπορεί να φαίνεται ότι είναι χρονοβόρο, αλλά αξίζουν τον κόπο. Θα σας δώσουν εστίαση και κατεύθυνση. Οι στόχοι που θέτετε για τον εαυτό σας, είτε προσωπικοί, οικονομικοί ή κοινωνικοί, θα πρέπει να σας προκαλούν. Θα πρέπει να σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε κάτι στη ζωή σας για να προσπαθήσετε. Το να έχουμε στόχους μας υπενθυμίζει ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας και ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply